Wat kan sensorisch spel doen voor de spraakontwikkeling?

Wat kan sensorisch spel doen voor de spraakontwikkeling?

Sensorisch spel is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van kinderen. Naast de ontwikkeling van de zintuigen, kan sensorisch spel ook bijdragen aan de spraakontwikkeling van kinderen. In dit blog gaan we dieper in op hoe sensorisch spel kan bijdragen aan de spraakontwikkeling van kinderen.

Eerst even voorstellen

Ik ben Julia, mama van Damian (5 jaar), Owen (2,5 jaar) en onze buikbaby. Toen Damian werd geboren was alles nieuw, je weet niet wat ‘normaal’ is maar eigenlijk zei ons gevoel al snel dat Damian ‘anders’ was, zo ook zijn spraakontwikkeling. Toen Damian bijna 3 jaar oud was, kwamen we bij Kentalis terecht waar hij bij de vroegbehandeling grote stappen heeft gemaakt. Inmiddels is Damian 5 jaar en heeft hij wekelijks logopedie. Naast zijn autisme, is er vermoeden van TOS en spraakdyspraxie geuit maar nog niet verder onderzocht. Voor ons heeft hij grote stappen gemaakt en zijn wij super trots op hem. Voor de omgeving is hij lastig te verstaan maar zijn enthousiasme maakt een hoop goed.  

Naast mama zijn, heb ik ook een webshop genaamd WoeWoe met origineel en duurzaam knutselmateriaal en speelgoed voor kinderen. Een deel van ons aanbod is sensorisch speelgoed. In deze blog vertel ik je meer over sensorisch spel en hoe dit kan bijdragen aan de spraakontwikkeling.

Leuk weetje: de naam WoeWoe is ‘verzonnen’ door Damian. Hij noemde een vogel een ‘woewoe’ en dit kwam regelmatig terug in de tijd dat ik een naam zocht voor de webshop!

Wat is sensorisch spel?

Sensorisch spel is een vorm van spel waarbij kinderen hun zintuigen gebruiken om te experimenteren met verschillende materialen en texturen. Het doel van sensorisch spel is om kinderen de kans te geven om nieuwe zintuiglijke ervaringen op te doen en te ontdekken hoe verschillende materialen aanvoelen, ruiken, klinken en eruitzien. Dit kan bijvoorbeeld door middel van sensorisch speelgoed, zoals klei, zand, water, rijst, slijm, schuim, enzovoort.

Sensorisch spel kan bijdragen aan de ontwikkeling van verschillende vaardigheden bij kinderen, zoals fijne motoriek, oog-handcoördinatie, cognitieve vaardigheden, taalontwikkeling, sociale vaardigheden en emotieregulatie. Het spelen met sensorisch speelgoed kan kinderen helpen hun creativiteit te stimuleren, hun verbeelding te ontwikkelen en hun nieuwsgierigheid te bevorderen.

Sensorisch spel kan op verschillende manieren worden geïntegreerd in de dagelijkse routine van kinderen. Het kan bijvoorbeeld in de vorm van een speciale speelgoedhoek, speeltafel, of het kan worden gebruikt tijdens activiteiten zoals bakken, koken, knutselen en buiten spelen. Het is belangrijk om toezicht te houden tijdens het sensorisch spelen, zodat kinderen veilig kunnen spelen en de juiste materialen worden gebruikt. Sensorisch spel is een leuke en educatieve manier om kinderen te helpen hun zintuiglijke en cognitieve vaardigheden te ontwikkelen.

Hoe kan sensorisch spel de spraakontwikkeling stimuleren?

1. Woordenschatontwikkeling: Sensorisch spel biedt kinderen de kans om nieuwe woorden te leren die betrekking hebben op de textuur, kleur en geur van het materiaal. Bijvoorbeeld, tijdens het spelen met klei kunnen kinderen woorden leren zoals “zacht”, “hard”, “glad”, “plakkerig”, etc. Deze woorden zijn belangrijk voor de taalontwikkeling en kunnen later gebruikt worden in zinnen en gesprekken.

2. Auditieve vaardigheden: Sensorisch spel kan ook helpen bij de ontwikkeling van auditieve vaardigheden, zoals het herkennen van geluiden en het onderscheiden van verschillende klanken. Bijvoorbeeld, het spelen met rijst kan kinderen helpen om het verschil te herkennen tussen het geluid van ritselende rijst en het geluid van stromend water. Deze auditieve vaardigheden zijn belangrijk voor het leren begrijpen en produceren van spraak.

3. Sociale interactie: Sensorisch spel kan ook sociale interactie stimuleren, wat weer bijdraagt aan de taalontwikkeling van kinderen. Bijvoorbeeld, tijdens het spelen met sensorisch speelgoed kunnen kinderen samenwerken, overleggen en elkaar feedback geven, wat bijdraagt aan hun vermogen om effectief te communiceren.

Kortom, sensorisch spel kan een waardevolle aanvulling zijn op de ontwikkeling van de spraakvaardigheden van kinderen.

Nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over sensorisch spel? Neem dan eens een kijkje in ons aanbod in sensorisch speelgoed!

Liefs Julia van WoeWoe

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *