Verkoudheid oplossen op een natuurlijke manier - Peggy Kegel

Kind verkouden en tóch een goede nachtrust op een natuurlijke manier

In deze tijd zijn er heel veel kinderen verkouden. Daar hebben ze dan vooral ‘s nachts last van. Thijs was de afgelopen week ook zo ontzettend verkouden. Hij zat helemaal vol met snot en had last van een opgezette keel. Om dan toch de nacht te kunnen doorslapen geef ik je hierbij wat tips, die wellicht kunnen helpen.

First of all

Ik ben natuurlijk geen arts, dus alles wat je in deze blog leest zijn onze eigen ervaringen. Laat daar geen misverstanden over ontstaan. Al ben ik er zelf natuurlijk wel van overtuigd dat het werkt :). En dan nog iets: Thijs is gewoon getest voor Covid uiteraard, en die uitslag was negatief.
Thijs kwam op vrijdag van de vakantie opvang terug en had een hele leuke dag gehad. Had ook nergens last van, maar toen hij ‘s avonds naar bed ging en ging liggen, merkte ik dat hij helemaal vol zat met snot. Hij ademde heel zwaar en had zelfs wat ademstops. Poeh, dat bracht me weer even terug in de tijd dat we ook ditzelfde geluid hoorden. Supereng!! Vanaf toen ben ik direct het volgende gaan doen.

Hoofdeinde van bed hoger leggen

Thijs slaapt nog steeds zonder kussen, omdat we vinden dat hij dan sowieso beter adem haalt. Als je met een fikse verkoudheid een kussen onder zijn hoofd zou leggen, komt er een knik in zijn hals, waardoor hij nóg beroerder zou gaan ademhalen. Wat wij doen is het volgende: Leg 2 lits jumeaux dekbedovertrekken, die gevouwen zijn naar de breedte van het bed, trapsgewijs op elkaar onder het matras aan het hoofdeinde. Zo ligt je kindje in zijn geheel wat schuiner met het hoofdje als hoogste punt en kan het vrijer ademhalen.

Neus spoelen en neusspray

Rhino Horn neusdouche

Een keer hebben we de neus van Thijs gespoeld met de Rhino Horn neusdouche. Het was niet te doen om dit te filmen of een foto van te maken. Dit moeten manlief en ik samen doen en Thijs in de houdgreep leggen. We moeten ervoor zorgen dat Thijs boven de wasbak hangt. Je zet het tuitje aan het ene neusgat en de zoutoplossing loopt er door het andere neusgat weer uit. Werkt supergoed en zeker aan te raden bij verkoudheid of allergieën, maar niet geschikt voor een jongetje zoals Thijs.

Vervolgens spuit ik neusspray in beide neusgaten. Dat kan uiteraard Otrivin zijn, maar ik hou van natuurlijke producten en maak zelf een mengsel van water en pure aloe vera. Ik heb daarvoor een lege Otrivin spray gebruikt.

Menthol onder de voetjes en op de borst

Een goede manier om een verkoudheid los te krijgen bij kinderen, maar ook bij volwassenen is het smeren van menthol onder de voeten. Je kunt natuurlijk gebruik maken van de alom bekende Vicks, maar zoals eerder beschreven, hou ik van natuurlijke producten en gebruik ik een creme, die zelf kan nadenken. Klinkt gek he?! Deze creme heeft verwarmende bestanddelen, dus mocht je koude voeten hebben of spierklachten hebben, dan verwarmd deze je spieren. Heb je nou een ontsteking ergens en je smeert de creme erop, dan verkoelt het juist die plek. Dat is de menthol, die erin zit. En diezelfde creme kun je dus onder je voeten smeren of die van je kindje, zodat de menthol de verkoudheid uit je lijf kunt trekken. Uiteraard smeren we een beetje van deze creme ook op de borst van Thijs, zodat hij vrijer kan ademhalen.

Diffuser met pepermuntolie

Naast het bed van Thijs staat een tafeltje met daarop een diffuser met een mengsel van water en pepermuntolie, die de hele nacht aan staat. Dit apparaat vernevelt en verspreid deze heerlijke geur door zijn hele slaapkamer en het opent de luchtwegen.

PCM

Tja, ietwat tegen mijn principes, maar PCM (paracetamol) is een fijn middel om je kindje zonder enige hinder te laten slapen. Wij gebruiken de zetpil variant, omdat het via die manier sneller opgenomen wordt in het lichaam. Wij zetten de paracetamol zo min mogelijk in, omdat er altijd bijwerkingen kunnen optreden. Wij hebben twee avonden voor het slapen gaan een zetpil gegeven. Soms is het even niet anders.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *