Peggy Kegel -

Speekseluitslag; wat is dat nou weer

In mijn vorige blog kon je lezen dat Thijs enorm verkouden is geweest. Vaak gaat verkoudheid bij Thijs gepaard met wat rode bultjes en vlekjes, ook wel speekseluitslag genoemd. Alleen deze keer was de uitslag enorm uit de klauwen gelopen

De eerste bultjes

Thijs kwam op vrijdag thuis van de vakantie opvang en hij was zijn altijd vrolijke zelf. Maar toen ik hem ‘s avonds op bed legde, klonk hij helemaal vol snot. Die avond en nacht was hij ieder uur wakker, omdat hij moeite had met ademhalen. Afijn, dat heb je kunnen lezen. In de loop van de volgende dag werden de eerste bultjes al zichtbaar.

De oorzaak van speekseluitslag

Vanwege zijn ontwikkelingsachterstand, kwijlt Thijs veel. Dat heeft met zijn mondmotoriek te maken. Tijdens een verkoudheid kwijlt hij nog veel meer, omdat hij dan door zijn mond moet ademen. 100% garantie voor natte mond, wangen en kin en het kwijlslabbetje mag dan minstens 5x per dag vervangen worden, want daar kun je soep van koken. Hier komen al de eerste bultjes van.
Daarbovenop komen nog de grote hoeveelheden snot, die zo’n jongen kan produceren. Thijs snapt het principe ‘neus snuiten’ niet, dus dat snot heeft ook vrij spel. We lopen uiteraard de hele dag met een zakdoekje achter hem aan, maar je draait je om en het zit er alweer.
Thijs zit ook graag met zijn handen in zijn mond en smeert de smurrie dan ook zonder pardon over zijn gezicht. Beetje onsmakelijk verhaal, maar dit is wel de oorzaak van de speekseluitslag. Het zat ook alleen op zijn gezicht en ter hoogte van het kwijlslabbetje in zijn hals.
In de loop van de week werd de uitslag erger en erger en leken er schimmelplekjes te ontstaan

Hoe pak je speekseluitslag aan?

Voor de zekerheid zijn we toch even naar de huisarts gegaan. Die heeft de uitslag grondig onderzocht. Waterpokken was uitgesloten, want dat heeft Thijs al gehad, toen hij bijna twee was. Krentenbaard zit meer geclusterd, dus ook dat was het niet. Er werd geconstateerd dat het inderdaad speekseluitslag was, maar dat er een bacterie is bij gekomen. Dat zorgde ervoor dat we de uitslag moesten gaan behandelen als krentenbaard. We kregen een zalfje mee.
Zoals je wellicht weet, ben ik niet zo van de medische zalfjes. Ik was uiteraard zelf al begin van de week direct begonnen met het smeren van onze propoliscreme. Deze creme, voor extreem droge huid, bevat geen water, maar aloe vera en bijen propolis. We hebben de propolis ook in tabletvorm, dus die natuurlijke antibiotica waren we ook al gestart. We zijn nu een week verder en de speekseluitslag is weer rustig, met hier en daar nog een verdwaald rood bultje. De huisarts heeft ons verzekerd dat het niet besmettelijk is, dus hij mocht gelukkig gewoon naar school.

Tot slot

Thijs zit ook vaak met zijn handen in zijn mond als hij tanden moet wisselen of kiezen moet krijgen. Het is daarom altijd goed om het gebit te laten checken door een tandarts. Misschien groeit er wel iets of heeft hij ergens last van. Een vriendin van mij woont in Limburg en heeft hele goede ervaringen met een tandarts in Weert, maar ik zoek het wel wat dichter bij huis. Gewoon in Berkel en vooralsnog hoeft Thijs gelukkig niet naar een specialistische kindertandarts.

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *