De verjaardag van een zorgintensief kind

De verjaardag van een zorgintensief kind

Vrijdag 19 januari was het zover. Hieperdepiep hoera, onze Thijs is alweer 7 jaar! Alhoewel hij heel goed weet wat ‘jarig zijn’ inhoudt, is de verjaardag van een zorgintensief kind toch altijd anders dan anders. Thijs ontwikkelt zich, op dit moment, als een kind van nét 3. Hij speelt dan ook nog niet echt samen met andere kindjes en een cadeau kiezen is best een enorme uitdaging. Toch is het redelijk gelukt!

Wat geef je een zorgintensief kind als cadeau?

Geen zorgintensief kind is hetzelfde en de ontwikkeling verloopt ook bij elk kind op een andere manier. Voor Thijs wisten we dit jaar ook weer niet wat voor cadeau we zouden geven. Omdat hij zich ontwikkelt als een kind van nét 3, kun je natuurlijk speelgoed geven dat geschikt is voor 3+. Vaak is dit speelgoed ook klein van formaat, wat vooral past bij een lichaampje van een 3-jarige, maar wat niet echt past bij een flinke kerel van 7 jaar. En dan hebben we het nog niet eens over die enorme knuisten en die sterke armen van Thijs, wat elk speelgoedje vakkundig binnen 5 seconden totaal kapot kan trekken. Dussss, speelgoed moet functioneel en hufterproof zijn. Thijsproof noemen wij dat.

Voorbeelden van cadeaus voor een verjaardag

Toch is het weer gelukt om leuke cadeaus te scoren voor de verjaardag van Thijs. Het logeerhuis vertelde ons, dat Thijs daar graag met een Little People huis speelt. Nu willen we niet precies hetzelfde kopen als daar, dus hebben we gekozen voor Little People Zit en Sta Wheelies garage. Het grappige is dat als de racebaan in sta-positie is, Thijs er gewoon nog bij kan blijven zitten. Dat bedoel ik dus met de grootte van speelgoed, bestemd voor 3-jarigen. Mijn moeder kwam ook met een cadeau, waar Thijs al graag mee speelt. Het zijn de kleurentorentjes van Jumbo. Hier kan hij heel laagdrempelig de kleuren leren herkennen en de motoriek oefenen om de kraaltjes aan het stokje te rijgen. Wie weet kunnen we ooit dit spel spelen volgens de échte spelregels. Verder heeft Thijs nog veel sticker- en leesboekjes gekregen, waar hij zich altijd heel goed mee kan vermaken, een racewagen met afstandbediening, een dino met geluid en een dino sweater.

Een zorgintensief kind en kinderfeestjes

Een veelgestelde vraag is of we ook een kinderfeestje houden. Het antwoord daarop is nee. Thijs en zijn klasgenoten zijn daar nog niet aan toe. Samen spelen is er niet echt bij en de aandacht is vooral na 5 minuten voorbij. Tevens zijn er kinderen met medische aandoeningen, waardoor ik het niet aandurf om die zorg te dragen. Tel daar de hoeveelheid prikkels bij op, waardoor het er niet gezelliger op wordt. Net als kerst vieren met je zorgintensieve kind. Een verjaardagsweekend verwerken is al een hele opgave. Wellicht ooit, maar voorlopig nog niet.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *