Update over het slapen van Thijs - Peggy Kegel

Update over het slapen van Thijs

Sinds een aantal weken worden we begeleid door een hele lieve oefentherapeut van Slaapexpertisecentrum Advisium ‘s Heeren Loo. Elke twee weken hebben we via Teams een gesprek en bespreken we de voortgang. Ik neem je even mee door de afgelopen 5 jaar en geef je een update over hoe het slapen van Thijs nu gaat.

Bedrituelen

Iedere ouder heeft, denk ik, wel een bedritueel voor hun kroost. Ons ritueel is als volgt:

  • Banaan met supplementen en aloe vera drank
  • Tanden poetsen
  • Omkleden naar pyjama met slaapzak, inclusief luier verschonen
  • Op schoot een liedje luisteren of een boekje lezen met een halve fles water
  • Op bed nog een kus, een knuffel en een “ik hou van jou, slaap lekker”

Tot voor kort bleef ik dan naast zijn bed op een stoel zitten, totdat hij slaap viel. In de avond is dat niet zo lang, want Thijs valt binnen 5 minuten in slaap.

Het slapen van Thijs in de nacht

‘s Nachts doorslapen is tot op de dag van vandaag wel een dingetje. Hij werd bijna elke nacht ergens tussen 2:00 en 5:00 uur wakker. Niet echt huilend, maar wel roepend en sinds dat hij het woord ‘kaar’ (klaar) kan zeggen, vind hij dat hij klaar is met slapen. Dat vind ik ‘s nachts om 2:00 uur niet echt tof en probeer hem dan weer te laten slapen. Tot voor kort haalde ik Thijs uit bed (want hij bleef maar roepen, ook als ik in zijn kamer was), gaf hem een paar slokjes water, knuffelden we wat en legde ik hem weer in bed. Maar dan….kon het wel 2 of 3 uur duren, voordat hij weer in slaap viel. Ik heb weleens geprobeerd om zijn kamer uit te gaan om mijn eigen bed op te zoeken, maar zodra ik zijn deurklink maar in mijn hand had, dan stond hij op en ging hij heel hard bonken op de muur en later op de ombouw van zijn bed. Dus mijn lot was om in de stoel naast zijn bed te blijven zitten, totdat hij weer in slaap viel.

Het slapen van Thijs: Stap 1

We zijn zo’n 5 weken geleden gestart met kleine veranderingen. Het doel is dat Thijs zelfstandig (dus zonder papa, mama of wie dan ook) in slaap kan vallen. De eerste stap was dat ik hem ‘s nachts niet meer uit bed haal. Thijs heeft niet de motoriek om zelf de dekens over zich heen te slaan, dus, als het nodig is, leg ik hem weer goed in bed, geef hem een kus en een knuffel en zeg welterusten en ga in de stoel zitten totdat hij in slaap valt. Dit ging eigenlijk direct al heel erg goed. Na twee weken waren we toe aan stap 2.

Het slapen van Thijs: Stap 2

Stap 2 was, als Thijs ‘s nachts wakker wordt, dat ik hem goed in bed leg als dat nodig is, maar vooral niks tegen hem zeg. Hooguit een “ga maar slapen, Thijs”. Geen kus, geen knuffel, niks zeggen, maar wel nog in de stoel gaan zitten, totdat hij slaapt. Eigenlijk ging deze stap ook zonder problemen. Dus vorige week stap 3 besproken.

Het slapen van Thijs: Stap 3

Stap 3 zou eigenlijk zijn, dat ik ‘s nachts wel in de stoel ga zitten, maar steeds een stukje dichter naar de deur toe. Dus steeds een stukje verder bij Thijs weg (beetje a la Supernanny). Maar ik wilde graag als stap 3 iets anders proberen. Als Thijs ‘s avonds alleen in slaap zou kunnen vallen, dan kan hij dat ‘s nachts ook! Nu leg ik hem ‘s avonds in bed en ga zijn kamer uit. De eerste avond dat ik dat deed, zette Thijs het op een brullen! Ik dacht: ‘oh jee, daar gaan we’, maar tot mijn verbazing werd het na 30 seconden stil en was hij in slaap gevallen. En dat gaat dus nu al ruim een week heel goed! Ook slaapt hij ‘s nachts door, maar of dat nou komt vanwege ons nieuwe avondritueel, dat moet nog blijken.

Tot slot

Vooralsnog zijn we heel erg blij met deze vooruitgang. Thijs slaapt nu ongeveer van 19:45 uur tot 6:00 uur. Veel mensen vinden dit heel vroeg wakker worden, maar ik vind het een zegen dat ik er ‘s nachts meer uit hoef. Fingers crossen dat het zo blijft en hij goed zelfstandig in slaap kan blijven vallen.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *